Verf tips

Verftips

Goed schilderen is een behoorlijke kunst en vereist heel wat voorwerk en nauwkeurigheid. De Verf Expert stelde een aantal aandachtspunten op. Dus gaat u schilderen, houd dan rekening met onderstaande tips:

1

Wanneer kan ik het beste buiten schilderen?

Het schilderen van buitenwerk kan het beste gebeuren in de lente, zomer en vroege herfst. In het voorjaar en najaar moet je er wel op letten dat er zich geen condens op het schilderwerk vormt. In de zomer kan je langer door schilderen. Begin zodra er geen condens meer aanwezig is aan het begin van de dag en schilder niet te lang door. Want dan ontstaat er condensvorming op het schilderwerk dat nog niet droog is.

Schilderen in de winter is mogelijk. Dit kan met verf die hiervoor geschikt is. Er zijn bij De Verf Expert speciale verven om te schilderen bij lage temperaturen. Vraag hiernaar in de winkel.

Veiligheid

Voordat je met schilderen begint is het belangrijk te zorgen voor een veilige werkplek. Als er op hoogte geschilderd moet worden, gebruik dan goed en stabiel klimmateriaal. Zorg ervoor dat de werkplek vrij is van obstakels. Gebruik in huis een kamersteiger of keukentrap en verplaats deze als je ergens niet bij kunt. Ben je aan het schilderen, dan moet de ladder ongeveer een meter uitsteken boven de plek waar je schildert. Staat je ladder op zachte grond, gebruik dan een houten plank onder je ladder tegen het wegzakken. Draag goed schoeisel en houd je handen vrij door spullen in een bakje of emmer te doen en aan een touw omhoog te hijsen. Bij De Verf expert zijn er speciale emmertjes verkrijgbaar om je schildersspullen in te doen. Moet het houtwerk nog geschuurd worden, draag dan een fijn stofmasker. Ga je schuren met een schuurmachine, zorg dan voor gehoorbescherming door oordoppen of oor kappen te gebruiken. Om oude verflagen te verwijderen zou je in plaats van schuren of een afbijtmiddel ook kunnen kiezen voor een verfföhn. Je hebt dan geen last van stof en lawaai.

Tip: Staat je ladder goed?
Ga voor de ladder staan met je voeten tegen de staanders. Controleer nu of je met horizontaal gestrekte armen een trede kunt vastpakken. Nu kan de klus beginnen.

Goed ventileren bij binnen schilderen

Schilderwerk droogt sneller wanneer je voldoende ventileert. Bovendien is het beter voor je slijmvliezen, luchtwegen en huid. Gebruik zoveel mogelijk verf met minder terpentine. Verf op waterbasis is zeker aan te raden voor binnen. Hierdoor spaar je het milieu en je eigen gezondheid.

Voor het allerbeste resultaat koop je verf die goed is afgestemd op de toepassing. Dus bijvoorbeeld muurverf voor je muren en een lakverf of beits voor hout.

Buitenschilderwerk: controleer elk jaar

Als de verflaag langer meegaat, bespaar je verf, verfafval en tijd. De verflaag gaat langer mee door hem minstens eenmaal per jaar met wat water schoon te maken. Neem bij het ramen zemen deuren en kozijnen mee. Verwijder met een sopje van bijvoorbeeld groene zeep mos aanslag, dode insecten, vogelpoep en klimplanten. Controleer ook eens per jaar of er geen scheuren en barsten in het schilderwerk zitten. Vooral de liggende delen zijn belangrijk om te controleren. Scheurtjes en barsten herstel je door de plek plaatselijk op te schuren en over te schilderen.

Oude kwasten en lege potten verf

Zitten er nog restjes verf in de kwast en het verfblik? Lever ze dan in als klein chemisch afval bij je gemeente. Lege verfblikken en kwasten met restjes uitgeharde verf hoeven niet apart te worden ingeleverd. Voor meer info kijk op: milieucentraal.nl.

Tip: verfblik bewaren
Nog verf over? Sluit het blik goed af, draai het blik om en zet het daarna weer rechtop. Er kan nu geen lucht
bij, dus minder kans op een vel in de verf.